Gyakori kérdések ügyvédi

Gyakori kérdések ügyvédi

Gyakori kérdések

.

  1. Kötelező ügyvédet fogadjak, ha van egy jogi ügyem?

Az esetek túlnyomó többségében a törvény nem írja elő kötelezően, hogy a feleket ügyvéd asszisztálja vagy képviselje. Viszont az ügy és a jogi probléma komplexitása függvényében javasolt az ügyvédhez fordulás. Mi több, az a legbölcsebb, ha az ember a jogügyletek aláírása előtt fordul ügyvédhez, hogy megelőzze az esetleges utólagos gondokat.

2. Ha ügyvédet fogadok, akkor visszakaphatom a neki fizetett honoráriumot?

Az ügyvédnek fizetett honorárium leírható költség, a számlát és a nyugtát a könyvelésbe be lehet vezetni. Utólag a perköltségeket a vesztes fél állja.

3. Minden jogi személynek kötelessége fizetni a rádió-illetéket?

A Maros megyek ítélőtábla jóváhagyta a Kopacz-Madarász Kinga Ügyvédi Iroda által felhozott törvénytelenségi kifogást, és ebből kifolyólag megsemmisítésre ítélt két mondatot a 2003. Évi 977-es kormányhatározatból, elfogadva az iroda érvelését, hogy ez a két mondat ellentétes azzal a törvénnyel, amelynek végrehajtására kiadták. Mivel a törvény azt mondja, hogy rádió-illetéket (taxa radio) csak az a jogi személy kell fizessen, amelyik kedvezményezettje a rádió szolgáltatásnak, a kormányhatározat illegálisan csökkenti le a „nem kedvezményezettek” körét csak azokra a jogi személyekre, amelyek felfüggesztették a tevékenységüket. Lehetnek ugyanis más esetek is, amikor a jogi személy nem kedvezményezettje a rádió-szolgáltatásnak, pl. nincs olyan felszerelés a tulajdonában, amivel rádiót lehetne hallgatni, vagy nem volt áramfogyasztása, vagy bejelentett módon nem folytat tevékenységet a székhelyen stb stb.
A döntés még nem jogerős, Románia Kormánya valószínűleg még fellebbezni fog, a végső döntést a legfelsőbb bíróság fogja kimondani.